Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Για τις επεκτάσεις σχεδίου πόλης στην Αττική

Πολιτική άγριας δύσης στο Πεντελικό βουνό


Ένα ιδιότυπο σπορ έχει αρχίσει πρόσφατα να επεκτείνεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας: Μετά από αδράνεια μερικών ετών, οι δήμοι της περιοχής ξαναρχίζουν να επεκτείνουν τα οικοδομικά τους φέουδα αδιαφορώντας για την τεράστια και μόνιμη οικολογική και οικονομική επιβάρυνση που επιφυλάσσουν στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ενδεχομένως, το εναρκτήριο λάκτισμα για το σπορ αυτό να ήταν η πρόσφατη κατάργηση του πόθεν έσχες για αγορά ή κατασκευή πρώτης κατοικίας.

Αποτέλεσμα πάντως είναι ότι περιοχές καταπράσινες, γεμάτες πεύκα, ελιές, θάμνους, ρεματιές κ.λ.π. στην Πεντέλη, το Μαρούσι, την Κηφισιά κ.α. εντάσσονται με συνοπτικές διαδικασίες στα σχέδια πόλης με προορισμό την δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων γεμάτων τσιμέντο. Θύματα πέφτουν γενικά οι πρόποδες της Πεντέλης, όπου εντάσσονται και χώροι που είχαν καεί σε πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και πολύτιμοι θύλακες πρασίνου μέσα στον οικιστικό ιστό όπως το άλσος Καζούλη στην Κηφισιά, δίπλα στο νοσοκομείο ΚΑΤ και πίσω από την ομώνυμη βίλα.


Οι επεκτάσεις σχεδίου αυτές, εκτός από την προφανή οικολογική και κλιματική υποβάθμιση που επιφυλάσσουν για τους γειτονικούς κατοίκους των δήμων, έχουν και σημαντικές οικονομικές συνέπειες: Τεράστια ποσά των προϋπολογισμών των δήμων σπαταλιόνται σε μελέτες και έργα υποδομής για την ένταξη των περιοχών και κατόπιν ακολουθούν ένα σωρό κτιριακές επενδύσεις. Ετσι, δρόμοι, κράσπεδα και πλατείες, νέα σχολεία, αγωγοί όμβριων και υπόνομοι, ΚΑΠΗ, πολιτιστικά & εμπορικά κέντρα ξεφυτρώνουν σιγά-σιγά στη θέση του δασικού πράσινου. Οι παλαιοί κάτοικοι των περιοχών αυτών ζημιώνονται τριπλά:
  1. Από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος τους: την αύξηση της θερμοκρασίας, του κυκλοφοριακού, του θορύβου, ακόμα και της σκόνης κατά την εκτέλεση των έργων, κλπ.
  2. Από τη μη εκτέλεση απαραίτητων έργων για συντήρηση στην περιοχή τους,  επειδή σημαντικά ποσά δεσμεύονται από τα έργα των επεκτάσεων σχεδίων πόλης και αλλά λεφτά δεν υπάρχουν πιά….
  3. Από την οικονομική απομείωση της αξίας του σπιτιού τους (για τους παραπάνω λόγους) ενόσω μάλιστα οι έχοντες τα εντασσόμενα οικόπεδα βλέπουν τις αξίες τους να 5-πλασιάζονται σε μία νύχτα (από αξίες εκτός σχεδίου σε αξίες οικοπέδων εντός σχεδίου).
Σήμερα ειδικά, που κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών εγκαταλείπονται, σχολεία συγχωνεύονται και καταργούνται, πόροι μειώνονται, πως δικαιολογείται να αγοράζουμε καινούργια - παρθένα γη για να κατοικήσουμε;

Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στο γιγάντιο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών, διαμερισμάτων και γραφείων που υπάρχουν στην Αττική;

Το όλο σκηνικό φέρνει έντονα στο νου εποχές της άγριας δύσης στην Αμερική, όπου απελπισμένοι ή κερδοσκόποι άποικοι επέκτειναν την ιδιοκτησία τους δυτικά για καλύτερες μέρες. Η Πεντέλη όμως δεν είναι Αριζόνα.

Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, Νέα Πεντέλη, 3/5/2012

Υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας με τους Οικολόγους Πράσινους
Σχετικές φωτογραφίες και άλλο υλικό μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε από εδώ:
http://ecogreensba.blogspot.com/search?updated-max=2011-11-08T06:39:00-08:00&max-results=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου