Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Daniel Cohn-Bendit

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;



Μετάφραση: Μελίττα Γκουρτσογιάννη

Μελέτη, ISBN: 9789600440461, σελ. 176, τιμή: 12€, Απρίλιος 2010)


Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του:
Τι να κάνουμε;, από τις εκδόσεις Κέδρος, θα βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντήσει το ελληνικό κοινό και να συζητήσει μαζί του, στο Megaron Plus, την Τετάρτη 28 Απρίλίου, στις 7 μ.μ.


Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση να αλλάξουμε ριζικά τρόπο ζωής, υποστηρίζει ο γνωστός Γαλλογερμανός πολιτικός, επικεφαλής της Oμάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Στο σταυροδρόμι τριών κρίσεων – κρίσης οικονομικής, οικολογικής και κοινωνικής – οι Πράσινοι προτείνουν το μετασχηματισμό του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, ένα Green New Deal για την έξοδο από την πολλαπλή κρίση. Πρόκειται για την ανασυγκρότηση της οικονομίας σε πράσινη κατεύθυνση: αλλαγή του τρόπου που ορίζουμε την ανάπτυξη, τερματισμό της αέναης, ανεξέλεγκτης οικονομικής μεγέθυνσης, επιλεκτική απο-ανάπτυξη.

Προχωρώντας τη συλλογιστική του ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ αναπτύσσει την έννοια της οικονομικής και της κοινωνικής επικονίασης. Μελετώντας τη δράση των μελισσών επισημαίνει ότι η αξία τους δεν έγκειται στην ικανότητά τους να παράγουν μέλι, αλλά στην επικονίαση, που επιτελείται χάρη στην ελεύθερη κυκλοφορία τους.

O πυρήνας πλέον κάθε οικονομικής δραστηριότητας είναι οι διαδραστικές ενέργειες. Για νέα προβλήματα χρειαζόμαστε καινοτόμα εργαλεία: μια οικολογική οικονομία πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στην οικονομικο-κοινωνική διαδικασία που προσομοιάζει με την επικονίαση.

Άλλωστε, οι οικολογικές λύσεις συμβαδίζουν με ένα νέο κοινωνικό πρόταγμα. Tο σύστημα αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής προστασίας πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά. Όταν ο βασικός πλούτος πηγάζει από μη υλικές δραστηριότητες, από την οικονομία της γνώσης και των σχέσεων, η συνεισφορά του καθενός στην «αόρατη» αλλά τόσο παραγωγική κοινωνική «επικονίαση» πρέπει να ανταμειφθεί. Η έννοια του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος αντιστοιχεί στην αναγνώριση αυτής της βασικής συλλογικής αρχής της κοινωνίας.

O Γαλλογερμανός ακτιβιστής και πολιτικός Nτανιέλ Kον-Mπεντίτ γεννήθηκε το 1945 στη νότια Γαλλία. Hγετική φυσιογνωμία του Mάη του ’68, εντάχθηκε στους Γερμανούς Πράσινους το 1984, ενώ το 1989 εξελέγη αντιδήμαρχος Φρανκφούρτης. Tο 1999 ηγείται της ευρωλίστας των Γάλλων Πράσινων, ενώ το 2004 επανεκλέγεται ως Γερμανός ευρωβουλευτής. Aπό το 2002 ηγείται ως συν-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων στο Eυρωκοινοβούλιο. Στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν επικεφαλής του γαλλικού ευρωψηφοδελτίου «Eυρώπη-Oικολογία».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Έλλη Λαψάτη pr@kedros.gr | κ. Θανάση Μήνα thanasis@kedros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου