Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ο Ερασίνος ποταμός της Ανατολικής Αττικής υπό βροχή!

Σήμερα έκανα κάτι που ήθελα από καιρό: Να πάω στον Ερασίνο να τον φωτογραφήσω υπό βροχή.

Το πρωί λοιπόν με το αμάξι πήγα (λίγο βιαστηκά είναι αλήθεια λόγω δουλειάς) σε δύο κρίσιμα και χαρακτηριστικά σημεία: Τη διασταύρωση του ποταμού με την Λεωφόρο Βραυρώνας και τη διασταύρωση με τον αγροτικό δρόμο λίγο βορειότερα. Τα σημεία σημειώνονται στον χάρτη παρακάτω.

Στο τέλος της ανάρτησης κάνω μιά ριζοσπαστική πρόταση για την διαχρονική προστασία του ναού της Αρτέμιδας στις εκβολές του ποταμού.

Σκοπός της ανάρτησης είναι να δείξω πόσο άχρηστα και παράλογα είναι τα έργα που θέλουν να εγκιβωτίσουν το υπέροχο αυτό ποτάμι σε συρματοκιβώτια και τοιχεία ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΗΚΟΣ!!

Δείτε λοιπόν την κατάσταση σε δύο οδικές διαβάσεις:

Στη λεωφόρο Βραυρώνας:


Εδώ είναι σαφής η πτώση της στάθμης των νερών του ποταμού κατά μισό με ένα μέτρο από τη μία μεριά του δρόμου στην άλλη. Αρα, όλος ο δρομος λειτουργεί σαν φράγμα και πλημμυρίζει τα χωράφια ανάντι (αριστερά όπως βλέπετε). Να μην μηλίσουμε για τους δύο τύπους που κάνανε τα σπίτια τους μέσα στην κοίτη του ποταμού!
Αν εδώ γίνει μιά σωστή γέφυρα όλη η πλημμύρα θα εξαφανιστεί!









Και εδώ η διασταύρωση με τον αγροτικό δρόμο: 






Βλέπουμε παραπάνω μιά φυσιολογική πλημμύρα εκατέρωθεν του ποταμού αλλά σε περιορισμένο εύρος, λόγω του ανάγλυφου που σχηματίσει ένα ανοιχτό V. Ολα διορθώνονται με μιά γέφυρα και τοπική διευθέτηση & εκβάθυνση του ποταμού από κάτω. ΤΟΠΙΚΗ μόνον, όχι σε όλο το μήκος που λένε οι τωρινές μελέτες!



Ο δρόμος προς το ποτάμι... κάτω από τον πύργο της Βραυρώνας!


Να και ο χάρτης του ποταμού με τα δύο ενδιαφέροντα σημεία σε κίτρινο κύκλο:




Και εδώ η άποψη μου για τη διαχρονική προστασία του αρχαίου ναού της Αρτέμιδας:

Ενα από τα επιχειρήματα για τη διευθέτηση του Ερασίνου είναι και η προστασία του αρχαιολογικού χώρου του ναού της Αρτέμιδας στις εκβολές του στη Βραυρώνα.

Την ανάγκη αυτή παραδέχεται και ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος στο πρόσφατο, όμορφο οδοιπορικό της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗΣ στον Ερασίνο, όπου προτείνει μεγαλύτερες αντλίες για να ανταποκριθουν στην αυξημένη παροχή του ποταμού, αντί για διευθέτηση.

Ακούγοντας αυτό, μου ήρθε στο μυαλό μια άλλη, ριζοσπαστική τεχνική που καταθέτω εδώ, μήπως κάποια στιγμή μας χρειαστεί στον αγώνα μας κατά της διευθέτησης (πριν συνεχίσετε το διάβασμα καθίστε σε μιά καλή πολυθρόνα !).

Οι αντλίες που προτείνει ο Δημήτρης είναι κατά της κλιματικής αλλαγής μιάς και απαιτούν συνεχώς ενέργεια για τη λειτουργία τους. Επίσης, λάβετε υπόψη και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που επιβαρύνει το πρόβλημα.

Η εναλλακτική πρόταση που προτείνω είναι η αρχαιολογικά και τεχνικά μελετημένη, προσεχτική απομάκρυνση όλου του ναού, η εκσκαφή και αρχαιολογική έρευνα σε όλη την ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή για ανακάλυψη τυχόν κρυμμένων ευρημάτων κάτω από τον ναό και τον γύρω χώρο, η επιμελημένη επίχωση του χώρου με κατάλληλα υλικά για την ανύψωσή του κατά 1-2 μ. και η επανατοποθέτηση όλων των στοιχείων του ναού πίσω στην αρχική τους θέση 1-2 μ. ψηλότερα από πριν.

Τι θα επιτύχουμε, όχι μονον εμείς αλλά και όλη η χώρα μας :

1. Θα ερευνηθούν αρχαιολογικά μέρη και στάθμες που τώρα είναι μόνιμα σκεπασμένες - μιά έρευνα από μόνη της παγκοσμίου ενδιαφέροντος!

2. Με το πέρας των έργων δεν θα απαιτείται ΚΑΜΙΑ άντληση νερών στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου

3. Θα δοθεί δουλειά σε εργολάβους και μελετητές να κάνουν ένα έργο πνοής (γνώμη μου)

4. Θα αρθεί το επιχειρημα της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου από το υπουργείο υποδομών

5. Θα ανοίξουν (ίσως) τα ματια των μελετητών και εργολάβων για να καταλάβουν ότι αυτό το ποτάμι αυτό ΔΕΝ χρειάζεται συνολική διευθέτηση αλλά μερικά έργα στα σημεία που διασταυρώνεται με δρόμους (πχ. την ανύψωση του δρόμου για μερικά μέτρα εκατέρωθεν και την κατασκευή μιάς αξιοπρεπούς οδικής γεφυρας).


Πριν καταδικάσετε την πρόταση ως "ιερόσυλη" κατά των αρχαίων ναών σκεφτείτε ότι και οι αρχαίοι μας πρόγονοι το ίδιο θα κάνανε: Είναι γνωστό ότι πολλοί ναοί έχουν κτιστεί πάνω σε παλαιότερα ερείπια ναών καθώς επίσης ότι προσέχαν πολύ την έδραση των ναών τους. Και τον συγκεκριμένο θα τον είχαν προσέξει, αλλά στα 2500 χρόνια που έχουν περάσει οι προσχώσεις έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα.


Ακούω γνώμες.....



Αλέξανδρος Αργυρόπουλος
(πολιτικός μηχανικος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου