Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2020

Βιοκλιματική υποβάθμιση

Την είχα ψυλλιαστεί τη δουλειά ήδη από το 2009, όταν κάτι φυντάνια ήθελαν να "αναπλάσουν" βιοκλιματικά την μόλις ανακαινισμένη κεντρική πλατεία της Νέας Πεντέλης. Έτσι, όταν ο σημερινός περιφερειάρχης ανακοίνωσε την "βιοκλιματική" ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας στο Μαρούσι το 2012 λέω, δεν πάω να δω γιατί πράγμα μιλάμε;

Μάρτιος 2012, πήρα λίγες χαρακτηριστικές φωτογραφίες της πλατείας όπως ήταν - χαρά Θεού, πρασίνου, σκιάς, ομορφιάς, ηρεμίας! 

Παρόλες τις αντιδράσεις πολλών κατοίκων τα "έργα" ανάπλασης ξεκίνησαν και κράτησαν περίπου 2 χρόνια (2013-2014) όπου όλα μέσα έγιναν γης-μαδιάμ.

Σήμερα, έξη χρόνια μετά το πέρας των έργων και με την ευκαιρία της έναρξης των έργων βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας Ηρώων -στο Μαρούσι και πάλι- πήγα στην πλατεία Αγίας Λαύρας και ξαναπήρα φωτογραφίες, όσο μπορούσα πιο πιστά από τις θέσεις που τις είχα τραβήξει 8 χρόνια πριν.

Η σύγκριση δικιά σας, ώρες-ώρες μπερδεύομαι.... πιο είναι το πριν και πιο το μετά!!

...συνεχίζεται και μετά τις φώτο... και τελειώνει με τον ρουφιάνο (το GoogleEarth και τις ιστορικές εικόνες του που μπορείτε και εσείς να ελέγξετε).

Με όλα αυτά δεν καταφέρομαι ενάντια στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην οποία πιστεύω, απλώς τα θέτω για προβληματισμό σχετικά με την άσκοπη χρήση της σαν δικαιολογία για ξόδεμα χρημάτων!


ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΑΤΤΙΚΗ
5 φώτο πριν και μετά.


Α. Μάρτιος 2012Α. Φεβρουάριος 2020


Β. Μάρτιος 2012                                                                                                                                

Β. Φεβρουάριος 2020Γ. Μάρτιος 2012

Γ. Φεβρουάριος 2020


Δ. Μάρτιος 2012


Δ. Φεβρουάριος 2020Ε. Μάρτιος 2012


Ε. Φεβρουάριος 2020


Το bonus της όλης ανάπλασης, εκτός από την εξαφάνιση πολλών δένδρων και θάμνων, ήταν και η ανήκεστος βλάβη σε πάνω από 10 μεγάλα πεύκα.
Τι έγινε;
- Με το που βγάλανε το επιφανειακό χώμα για να στρώσουν τον "βιοκλιματικό" γρανίτη!! όλα σχεδόν τα πεύκα άρχισαν να γέρνουν,  να πέφτουν, να ξεραίνονται. Ηδη και σήμερα έχουν παραμείνει κάποια μερικά ή ολοκληρωτικά ξερά. Άλλα τα έφαγε η μαρμάγκα, μερικά δε διατηρήθηκαν, αλλά με την υποστήριξη βιοκλιματικών (πάντα!) σιδερένιων υποστυλωμάτων που παραμένουν ακόμα μάρτυρες της αλλοφροσύνης μας.

Φεβρουάριος 2020 παρακάτω:

Τα βιοκλιματικά υποστυλώματα που λέγαμε..


Και λίγες φώτο από τα "έργα" (Μάρτιος 2013):


Αυτό δε σώθηκε όπως καταλαβαίνεται....


 Η υποστύλωση πάει σύννεφο!Το άγαλμα Κολοκοτρώνη σήμερα:

.. και το έργο συνεχίζεται το 2020 στην πλατεία Ηρώων!Να και οι συγκριτικές δορυφορικές λήψεις:

Το 2011 καλυμμένη σχεδόν όλη με πράσινο και ...


... το 2019 με βιοκλιματικό γρανίτη !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου